2011. szeptember 6., kedd

Magyar vidéki hangulatok I. - Elhagyott épületek, roskadozó házak

Talán már a címből is sejtitek, hogy itt bizony a JÁTÉK előkészületei folynak! :) Minthogy a magyar vidék kincsei állnak a középpontban, illendően elsőnek azokról írok, akik öregebbek mindannyinknál, akik mára kicsit meghajlottak, elvesztették régi pompájukat, de még állnak, tanújaként hosszú évtizedek történéseinek.

Kép forrása


I. Roskadó vidéki házaink, elhagyatott porták, széljárta majorságok, kúriák

Szülőfalum szomszédságában van egy több száz éves templom. Egy dombra épült, mint arrafelé minden templom, s kőfal vette körül, ahogyan a többit is. Mégis különleges hely ez, fa kazettás mennyezettel bír, noha   katolikus templom. A domboldalon mióta eszemet tudom, parasztházak álltak. Olyan palócosan, egymás hegyén-hátán, ahogyan a hegyoldal meredeksége azokat építeni engedte. A domb lábánál patak kanyarog, fél oldalon körbekeríti azt, s egyben el is határolja az előtte húzódó kocsiúttól. A patakot keskeny fahidak ívelik át. Az egész látvány olyan kerek, olyan teljes, mintha csak rajzolva lenne. Hosszú éveken át haladtam el előtte, néha meg-megállva, s mindig terveztem, hogy egyszer rajzon vagy fotón megörökítem. Aztán telt-múlt az idő, elsodort az élet s tervem csak elmaradt. Nemrégiben szomorúan láttam a kopár hegyoldalt, az önkormányzat lebontatott minden egykori épületet, s épített a domboldalba másfél méter zsalukőalapra, egy vasbeton színpadot. Persze Uniós pályázaton nyerte rá a pénzt, "hagyományőrzés" címszóval. Ha Európában tudnák, hogy mit romboltak le hagyományőrzés címén, valószínűleg a hajukat tépnék. Az én szívem is összefacsarodik... ha csak egyszer, mikor arra jártam, lefotóztam volna... ha tettem volna érte valamit. Erre a dombra pár év múlva senki nem fog emlékezni...


Ezt a hibát soha nem fogom többet elkövetni, azóta bármerre járok, megörökítem azokat a helyeket, amelyeknek elfelejtett a világ emléket állítani, azokat a helyeket, amelyek magukon hordozzák elődeink kéznyomait. Lehetnek azok parasztházak, régi gazdasági épületek, kúriák, kastélyok vagy bármilyen más épület, amelyről sugárzik a vidéki életérzés... és amelyek a mi kultúránk örökségei.

Kép forrása

Jó lenne ha az ország minden településén, legyen az tanya, falu vagy város, meg lennének örökítve ezek az épületek. Egyrészt a helyi emlékezet javára, másrész a településen vidéki stílusban építkezni, élni akarók számára, mintául, inspirációként. Ne csak külföldi minta álljon előttünk, ha van sajátunk, mely épp oly' értékes lenne, ha megbecsülnénk. Hozzunk létre egy adatbázist a vidék szerelmesei számára, hogy minél több bejegyzés kezdődhessen úgy, mint a külföldi lapokban: a tulajdonosok kirándulás közben találtak a régi épületre, amibe azonnal beleszerettek... Higgyétek el, nálunk is van mibe beleszeretni! Szóval kezeket a fényképezőgépre, hamarosan indul az I.ORSZÁGOS KINCSVADÁSZAT


10 megjegyzés:

 1. Mindig nyitott szemmel járok,bekukkantok a portákra,sokszor neheztelnekis reám..de "Jó napot kivánok!"..kal sokra mehetünk...vannak aranyos ,készséges emberek,akik engednek fotózni..mindenesetre ILLIk engedélyt kérni..sőt KELL!..de ha előre megmondod a célod..hogy "jaj de szép,jaj de tetszik ez a galambdúc,vagy pincezár..akkor biztosan megengedik...és igy tehetünk mi is egy lépést az értékmegörzés felé!-...

  VálaszTörlés
 2. Beleszeretni tényleg van mibe, csak vajon kinek van ma itthon annyi pénze, amennyit kockáztatni tud egy régi épület felújítására. Ha lesz majd játék beküldöm "álmaim házát", de magam is tudom, hogy iszonyú kockázatos lenne megvenni, mert lehet, hogy bontani kell. És nem telket akarok venni. Hanem azt a tornyos kis épületet, a gyönyörű tetővel. De az egyik fala már berogyott és az alapozás is nagyon gyanús. Szóval manapság akinek van pénze, az sajnos nem ezeknek a gyönyörű épületeknek a felújítására költi.

  VálaszTörlés
 3. Sok ilyen fotóm van, egyrészt az álmaim, másrészt mert megfogtak, mert csak szépek, mert hangulatuk van.

  VálaszTörlés
 4. Kezd -azt hiszem- világosabbá válni a játékod. Ha az,amire gondolok,akkor szuper, de bármi legyen is,úgyis remek lesz.:)
  Várom nagyon!

  VálaszTörlés
 5. A hétvégén indul a játék, addig lesz még jópár hasonló bejegyzés. A névtelen hozzászólásban sok igazság van. Bizony nem kis vállalkozás egy efféle felújítás, ráadásul még a kőnél is nagy kockázat van, hát még a vályognál. Azért szerencsére itthon is vannak jó példák, mikor a pénz jó helyet talál magának. Most néztem a Veranda magazin mostani számát, van benne egy gyönyörű "felújított"/inkább újjáépített présház. Lenne hozzá észrevételem, de az irány már nagyon is üdvözlendő!

  VálaszTörlés
 6. A blogomban írtam a sváb parasztházról, amit pár éve megvettünk. Oda szerettünk volna költözni. Mivel hatalmas épület, nagy területtel, lovas panziót nyitottunk volna. Belekezdtünk a felújításba, rengeteg munkánk volt benne. A folytatáshoz azonban el kellett volna adni a városi házunkat. Négy éve próbálkozunk, de mivel az is nagy, nem sikerül megszabadulni tőle. Közben a gyerekek is más irányba indultak az életnek, így meg kellett válnunk ettől a szép vályogháztól. Két házat fenntartani, építeni nem tudtunk, pedig készen állt a teljes tervdokumentáció. :((

  VálaszTörlés
 7. Régóta keresgélek én is az ingatlan hirdetésekben régi, felújítandó, felújított és újabb stílusos parasztházakat, kúriákat, mert nagy vágyam, hogy egyszer még rátaláljak egy kedves kis faluban - lehetőleg hegyvidéki környezetben - végleges otthonunkra. Álmodozva lapozgatom a Veranda magazint is, amelyben sok gyönyörű példáját mutatják be a népi hagyományokat őrző új, és felújított házaknak, berendezési tárgyaknak. Sajnos megfelelő anyagi háttér nélkül valóban nagyon nehéz egy átlagos magyar család efféle vágyainak beteljesülése, hiszen több tényező is befolyásolja azt. Először is értékesíteni kellene a jelenlegi ingatlant, mely manapság szinte lehetetlennek tűnik. Ezután, ha meg is találnám a megálmodott ingatlant a nekem tetsző helyen, nagy a valószínűsége, hogy munkánk nem lesz a környéken. Én ugyan jelenleg is munka nélkül vagyok, de ha a párom is elveszítené az állását, nem sokat érnénk a megálmodott házikóval. Így egyelőre marad a tervek szövögetése, hogy 8-10 év múlva, mikor már férjem nyugdíjba mehet, és az ingatlan piac is talán felélénkül, megvalósíthassuk álmainkat. Kérdés az, hogy ezt megérjük-e, vagy lesz-e még elég energiánk a váltáshoz.
  A szépen, stílusosan felújított házak tulajdonosai is legtöbb esetben jó anyagiakkal rendelkezők, akik inkább csak nyaralónak használják ezeket az épületeket.
  Jó érzés lehet egy 100 éves parasztház gondos felújítása is, de rizikós, sok esetben körülményes, hosszadalmas, és olyan költségei vannak, melyből egy kisebb új ház is felépülhet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Megértem, és egyet is értek soraiddal. Nem könnyű jelentős anyagi háttér nélkül belevágni egy efféle változtatásba. Remélem lassan-lassan tudok majd olyan utakat mutatni itt nektek, amelyeket követve talán könnyebb, vagy egyszerűbb lehet ez a folyamat. Addig is csak biztatok ás bátorítok mindenkit, hogy őrizze és építgesse álmát, s amit elér belőle kézzel, azt gyűjtögesse, készítse elő... mert ha igazán akarja, akkor valóra válik.

   Törlés
 8. Igen, én is ebben bízom, és nem mondok le az álmaimról. Kár, hogy az idő gyorsan múlik, és ha sikerül is egyszer megvalósítani, már kevés időm lesz élvezni.

  VálaszTörlés